Kierownice,pady i klawiatury

rFactor, F1 Challenge 99-02, F1-2002, GP4, itd... - czyli kącik domorosłego Schumachera ;-)

Moderator: Moderatorzy

damian1812

Kierownice,pady i klawiatury

Post autor: damian1812 » wt 31 lip, 2007 13:16

Dla tych co mają dylemat z kupnem kierownic tutaj jest wszystko napisane.

http://prs.simracing.pl/index.php?ind=r ... iew&idev=1

Może mi ktos powiedzieć jak ustawić pada firmy LOGITECH model Rumble Pad 2 do rFactora ?

Awatar użytkownika
Ismola
Posty: 2705
Rejestracja: sob 30 wrz, 2006 15:01
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Ismola » śr 01 sie, 2007 18:04

No po pierwsze to musisz go zkalibrować :)

Awatar użytkownika
Cocco
Posty: 93
Rejestracja: czw 02 sie, 2007 13:42
Lokalizacja: Łódź/Świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: Cocco » czw 02 sie, 2007 15:58

Cześć,gra ktoś z was na kierownicy Formula Ex :?:
Wcześniej miałem śmieciowaty produkt Manty (jak wszystko tej firmy) i nie miała FF,a ta ma możecie mi powiedzieć jak ustawić tę kierownice do rFactor aby sie wygodnie jeździło :?:

lukaszlew77
Posty: 691
Rejestracja: czw 02 sie, 2007 14:44
Lokalizacja: Poznań

Post autor: lukaszlew77 » czw 02 sie, 2007 16:28

Ismola pisze:No po pierwsze to musisz go zkalibrować :)
Ten pad się sam kalibruje - wiem, bo posiadam go od jakiś dwóch lat. Moje ustawienia to:
Prawy analog w górę - gaz,
prawy analog w dół - hamulec
lewy analog - sterowanie.
Do tego bieg w góre - 6; bieg w dół - 5. Reszta bez znaczenia.

Awatar użytkownika
Frankozola
Posty: 222
Rejestracja: sob 12 sty, 2008 08:23
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Frankozola » sob 15 mar, 2008 12:44

A aja mam pyt. czy Logitech Formula Vibration Feedback Wheel jest wart zakupu. CZy nie padają szybko pedały czy nie są za luźne etc.

Awatar użytkownika
gootek
Posty: 784
Rejestracja: pt 08 lut, 2008 10:09
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: gootek » sob 15 mar, 2008 13:31

Grałem ostatnio dość sporo na tej kierownicy i dla mnie pedały są zdecydowanie zbyt płytkie :???: Kupiłem używanego Saiteka R440 w naprawdę idealnym stanie i jest bardzo zadowolony.

Awatar użytkownika
Frankozola
Posty: 222
Rejestracja: sob 12 sty, 2008 08:23
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Frankozola » sob 15 mar, 2008 14:38

a w jakim sensie za plytkie?

[ Dodano: Sob 15 Mar, 08 14:40 ]
a co z reszta skrecanie itd

Awatar użytkownika
gootek
Posty: 784
Rejestracja: pt 08 lut, 2008 10:09
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: gootek » sob 15 mar, 2008 17:35

Frankozola pisze:a w jakim sensie za plytkie?
Po prostu nie można bardzo dokładnie operować gazem czy hamulcem.
a co z reszta skrecanie itd
To już zależy od tego, kto co lubi. Ja mam porównanie tego Logitecha i Saiteka R440 i dla mnie zdecydowanie lepszy jest Saitek.

Awatar użytkownika
Zeid
Posty: 441
Rejestracja: pt 21 wrz, 2007 18:06
Lokalizacja: Gorzów Wlkp./Gdańsk

Post autor: Zeid » sob 15 mar, 2008 17:39

Mam tą kierownicę i gdyby to nie był prezent od dziewczyny to zamieniłbym ją na inna :P

Jeśli chodzi o skręcanie to też wg. mnie Saitek jest lepszy, ja bym jednak kupił jakiś wyższy model Logitecha. Jeśli chodzi o pady/kiery to jakoś ufam tylko Logitechowi.
Ostatnio zmieniony sob 15 mar, 2008 21:21 przez Zeid, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Frankozola
Posty: 222
Rejestracja: sob 12 sty, 2008 08:23
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Frankozola » sob 15 mar, 2008 17:42

aktualnie szukam saitek'a ale od dłuższego czasu znalazłem tylko nówke na allegro z jakiegoś sklepu za 200 zł + nfs carbon gratis (wolałbym bez carbona i 50 zł mniej :D ale to gratis niestety) przez apollo sigma comps nie sciagnie bo nie mają tego na magazynach czyli zostaje allegro.pl

Awatar użytkownika
gootek
Posty: 784
Rejestracja: pt 08 lut, 2008 10:09
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: gootek » sob 15 mar, 2008 17:42

A ja bym kupił, a tego Carbona nie odpakowywał tylko sprzedał :smile:

Awatar użytkownika
Frankozola
Posty: 222
Rejestracja: sob 12 sty, 2008 08:23
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Frankozola » sob 15 mar, 2008 17:43

btw Zeid masz Saitek czy Vibration feedback wheel bo zle zrozumiałem

Awatar użytkownika
Zeid
Posty: 441
Rejestracja: pt 21 wrz, 2007 18:06
Lokalizacja: Gorzów Wlkp./Gdańsk

Post autor: Zeid » sob 15 mar, 2008 17:52

Mam Logitech Formula Vibration feedback Saiteka ma mój szwagier i jeździłem na nim trochę. Wiec jeśli chodzi a samo sterowanie autem to Saitek lepiej się do tego nadaję ale Logitech ma dużo wiecej przycisków. Jeżdziłem też chwilke na lepszych logitechach w symulatorach BMW i te kierownice mi najbardziej odpowiadały.
Ostatnio zmieniony sob 15 mar, 2008 21:21 przez Zeid, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Frankozola
Posty: 222
Rejestracja: sob 12 sty, 2008 08:23
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Frankozola » sob 15 mar, 2008 18:03

Aktualnie mam bardzo starą kierownice około 8 letnią (kiedyś to był cud techniki ) zwie sie dexxa
i ma 2 przyciski na kierownicy drążek zmiany biegów i pedały 1 słowem złom a jako dodatkowe przyciski mam pada który leże podczas jazdy obok kiery i jakoś daję rade :D

A wiecie może przez jakie sklepy można Saiteka skołować? oprócz allegro np. jakieś media markty etc

Awatar użytkownika
godzil2
Posty: 1353
Rejestracja: wt 23 maja, 2006 20:26
Kontakt:

Post autor: godzil2 » sob 15 mar, 2008 19:29

ja jeżdże na padzie Logitech Dual Action. I wymieniałem go trzy razy - mniej wiecej co rok :]

Awatar użytkownika
wywrotowiec
Posty: 100
Rejestracja: śr 17 sty, 2007 11:09

Post autor: wywrotowiec » sob 15 mar, 2008 19:50

Frankozola pisze:
A wiecie może przez jakie sklepy można Saiteka skołować? oprócz allegro np. jakieś media markty etc
Ja widziałem ostatnio za 180 zł, ale to był mały sklep komputerowy.

Ile czasu trzeba jeździć by na MOD CTDP 05 odblokować wszystkie bolidy. Minardi mnie szczególnie nie podnieca, a sezon też mam zablokowany :evil:
..::Robert Kubica::..

Awatar użytkownika
Frankozola
Posty: 222
Rejestracja: sob 12 sty, 2008 08:23
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Frankozola » sob 22 mar, 2008 14:49

a wiecie cos na temat r660gt saitek czym sie różni od poprzedniej wersji(r440(

[ Dodano: Sob 22 Mar, 08 15:29 ]
i czy operowanie gazem i hamulcem w r440 jest dobre (uzywam gazu delikatnie to komputer to wykrywa a nie tak jak wykrywa np klawiatura- 100% gazu lub 0%)

Awatar użytkownika
gootek
Posty: 784
Rejestracja: pt 08 lut, 2008 10:09
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: gootek » ndz 23 mar, 2008 14:39

i czy operowanie gazem i hamulcem w r440 jest dobre (uzywam gazu delikatnie to komputer to wykrywa a nie tak jak wykrywa np klawiatura- 100% gazu lub 0%)
Mam R440, komputer wykrywa już bardzo małe ruchy pedałami, generalnie z kierownicy jestem bardzo zadowolony.

oklon
Posty: 1
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 22:35

Post autor: oklon » pn 08 gru, 2008 22:40

Witam jestem kompletnie zielony, szukalem wszedzie ale nie moge znalezc... JAK USTAWIC PADA POD RFACTOR F! 2008??? BŁAGAM POMOCY, joye wogole nie chca reagowac na skrety stopniowo!

Awatar użytkownika
qbx
Posty: 191
Rejestracja: ndz 30 wrz, 2007 12:59
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: qbx » pn 08 gru, 2008 23:06

A włączyłeś opcje analogu na padzie? I jaki to pad może tam nie ma analogu :D

Awatar użytkownika
jaro738
Posty: 2949
Rejestracja: śr 13 gru, 2006 20:34
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: jaro738 » pn 08 gru, 2008 23:14

włącz analogi...

powinien być przycisk na padzie (o ile pad jest analogowy)


edit
qbx szybki jest...

Gawo
Posty: 6
Rejestracja: śr 15 kwie, 2009 22:52
Lokalizacja: Płock
Kontakt:

Polecam Kierownica Logitech Formula Force EX

Post autor: Gawo » pt 17 kwie, 2009 00:23

Bardzo polecam Kierownica Logitech Formula Force EX cena 230 -270 zł ale się opłaca

Ice
Posty: 2
Rejestracja: ndz 08 lis, 2009 20:32

Post autor: Ice » czw 26 lis, 2009 14:19

Czesc wszystkim :) mam kierę Manta Twin Turbo 3 gram sobie na niej w Colina i tam podobne w F1 nie próbowałem :/ czy da się na niej w Rfactor pograć ? bo nie wiem czy kupować grę czy nie :)

Dzięki za odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
Piotrek15
Posty: 1657
Rejestracja: ndz 22 kwie, 2007 14:56
Lokalizacja: Siedlce

Post autor: Piotrek15 » czw 26 lis, 2009 15:53

Na każdej się da, ale lepiej przy okazji zainwestować w jakiegoś Logitecha ;) Frajda większa i realizm przede wszystkim :P

Ice
Posty: 2
Rejestracja: ndz 08 lis, 2009 20:32

Post autor: Ice » czw 26 lis, 2009 15:57

Piotrek15, ta jest już na wykończeniu wiec ją dojadę :) na wiosnę chcę coś tak za 400zł wiec już będzie kiera o wile lepsza :)

Awatar użytkownika
swirek258
Posty: 646
Rejestracja: ndz 24 lut, 2008 19:25
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: swirek258 » czw 31 gru, 2009 13:14

Nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj.


Mam kłopot z kierownicą Logitech formula force ex.Kiera z opóźnieniem reaguje na moje ruchy(mam na myśli że mój ruch pokazuje się na ekranie gdzieś z sekundowym opóźnieniem).Mam najnowsze stery do karty graficznej i do kiery.

Mógłby ktoś pomóc?

Awatar użytkownika
jaro738
Posty: 2949
Rejestracja: śr 13 gru, 2006 20:34
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: jaro738 » śr 17 lut, 2010 22:05

dzisiaj wbijam na tor, wyjezdzam i zauwazylem, ze kierownica dziwnie sie zachowuje. kiedy ruchem jednostajnym nia kręce kierownica w grze i kola "szarpia" i FFB przekazuje takie same efekty. Ponowna kalibracja i grzebanie w ustawienia FFB oraz deadzone i inne takie nic nie daly

http://www.youtube.com/watch?v=INgBmk__UHU

Awatar użytkownika
gootek
Posty: 784
Rejestracja: pt 08 lut, 2008 10:09
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: gootek » śr 17 lut, 2010 23:50

sprawdz, czy nie wlaczyles przypadkiem steering help, mialem identycznie.

Awatar użytkownika
jaro738
Posty: 2949
Rejestracja: śr 13 gru, 2006 20:34
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: jaro738 » pt 19 lut, 2010 12:19

zaatakowanie potencjometru Kontaktem pomoglo

mmax88
Posty: 280
Rejestracja: ndz 16 mar, 2008 09:42
Lokalizacja: Olkusz/Kraków
Kontakt:

Post autor: mmax88 » pn 01 mar, 2010 23:46

to ja się podłączę do tematu, żeby nie zakładać nowego i nie śmiecić niepotrzebnie. zastanawiam sięnad kupnem kierownicy. niestety, mogę sobie pozwolić jedynie na produkty z najniższej półki cenowej. czy waszym zdaniem warto kupić kierownicę za powiedzmy 100zł, czy jest to na tyle kiepskie, że lepiej zostać przy klawiaturze? miałem kiedyś taką kierownicę, ale grałem tylko w gry rajdowe (głównie richard burns rally). wtedy mi odpowiadała. jednak nie wiem, jak będzie się zachowywać przy grach typu f1 challenge. moglibyście mi coś doradzić?
dużo dobrego słyszałem o firmie saitek. mam joystick ich produkcji (również tani model ST290 PRO) i jestem z niego jak najbardziej zadowolony.

PS
raczej odpada opcja dozbierania większej gotówki:P

z góry dzięki za wasze opinie
"Gdy nie dajesz rady, a walczysz dalej... wtedy zaczyna się KYOKUSHIN."
Masutatsu Oyama

ODPOWIEDZ

Wróć do „Symulacje F1”