Tutorial: Hamchi, Team Speak

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Hamachi

Post autor: hideto » wt 02 paź, 2007 13:59

Pobieramy program z:
Hamachi



Obrazek

Klikamy na słoneczko

Obrazek

tutaj w Preferencjach możemy sobie wybrać nick - standardowo jest przyznawany nick taki sam jak nazwa komputera.

Obrazek

Tutaj klikamy na przycisk "włączania" taki sam jak na pilotach to kółeczko z kreską :)

po tym klikamy na kółeczko z trójkątem w środku

wybieramy dołącz do istniejącej sieci lub utwórz nową sieć.

Obrazek
Obrazek

w rFactor wchodzimy do Connect -> Settings

i ustawiamy tak:

Obrazek

proszę uważać ponieważ w nazwach i hasłach w tym programie istotna jest wielkość liter.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
MikeF1
Posty: 433
Rejestracja: pt 10 sie, 2007 16:08
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MikeF1 » wt 02 paź, 2007 16:58

z tym UPLOAD i DOWNLOAD rating to bym uważał... Ktoś z szybkim łączem może skutecznie zapchać serwer stojący na słabszym... Najlepiej podłączając się do serwera ustawić max 128 kbps.

Awatar użytkownika
Xcore
Posty: 1648
Rejestracja: pt 23 mar, 2007 15:04
Lokalizacja: Białystok

Korzystanie z TeamSpeak

Post autor: Xcore » pt 11 lip, 2008 18:42

Co jest nam potrzebne:

- Mikrofon (działający ;) )
- TeamSpeak (client)

1. Zaczynamy!

Ściągniętego TeamSpeaka instalujemy w dowolnym miejscu na dysku. Uruchamiamy go i wchodzimy w:

Obrazek

I pojawia nam się okno:

Obrazek

Czerwone: 1. Głośność dźwięku (wychodzącego z głośników ;) )

Żółte: 1. Wybór metody wysyłania dźwięku (Push to Talk - wciśnięcie guzika; Voice Activation - bez wciskania)
1a. Wybór guziku dla funkcji push to talk
2. Tym suwakiem ustawiamy, czy program ma wysyłać w eter wymawiane przez nas głośne dźwięki (shout), czy ciche (whisper)

Zielone: 1. Wybór kodeka do testu (zostawić takie jak jest)
2. Wciskając ten guzik zaczynamy test rozmowy (po zakończeniu przemowy system powtórzy to, co powiedzieliśmy)
2a. Ta lampka podczas testu pali się, gdy mówimy coś do mikrofonu

Klikamy na OK. Teraz wchodzimy w:

Obrazek

Otwiera nam się:

Obrazek

Czerwone: 1. Sterownik dźwięku. Zostawiamy to co jest

Żółte: 1. Nagrywanie 8bitowe. Zostawic odznaczone, ponieważ ta funkcja służy do nagrywania dźwięku, a my z niej nie będziemy korzystać :)

Zielone: 1. Jakość dźwięku (też nagrywanego). Najlepiej zostawić po środku

Niebieskie: 1. Źródło mikrofonu. Jeśli podłączamy do płyty głównej (czerwone kółeczko) zostawić to co jest
2. Źródło głośników. Jeśli podłączamy do płyty głównej (zielone kółeczko) zostawić to co jest

Nas obchodzi tylko ta karta :) Klikamy na OK.

2. Podłączanie się do serwera i kanału.

Jeśli mamy wszystko skonfigurowane możemy zacząć podłączać się do sieci. W tym celu klikamy na:

Obrazek

Pojawia nam się okno:

Obrazek

Czerwone: 1. Adres serwera (public-ts.goTeamSpeak.pl:8767)

Żółte: 1. Tu wpisujemy nasz nick

Dwa ostatnie pola przeznaczone są do logowania, jeśli jesteśmy zarejerstrowani w teamspeaku. My zostawiamy je puste. Klikamy na Connect. Po lewej pokazuje się nam lista kanałów.

Obrazek

Te kwadraty to kanały, a te zielone kropki to ludzie korzystający z kanału. Jeśli chcemy się do jakiegoś kanału podłączyć, klikamy na niego 2 razy LPM. Niektóre kanały wymagają hasła.

3. Tworzenie własnego kanału

Jeśli chcemy utworzyć własny kanał klikamy PPM na obojętnie jakim kanale i klikamy:

Obrazek

Pojawia nam się okno:

Obrazek

Czerwone: 1. Nazwa kanału

Żółte: 1. Hasło do kanału (opcjonalnie)

Zielone: 1. Liczba maksymalnych userów korzystających z kanału.

Resztę pól zostawiamy puste. Klikamy na Create Channel. (ja jeszcze tylko tytulem uzupełnienia powiem do tego co Xcore napisał, że czym wyższy Codec przy zakładaniu kanału tym lepsza jakość dźwięku powinna być (ale też więcej żre łącza jak ktoś ma bardzo słabe) - del). Po tym zabiegu mamy już swój własny kanał, do którego mogą przychodzić inni forumowicze :)
Ostatnio zmieniony pt 11 lip, 2008 19:32 przez Xcore, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie mogę ci pomóc
Jestem Ikskorem :)

Zablokowany

Wróć do „Informacje prasowe”