Luźne dyskusje

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Miszczuk
Posty: 739
Rejestracja: wt 07 sie, 2007 11:42
Lokalizacja: Kowary

Luźne dyskusje

Post autor: Miszczuk » czw 30 paź, 2008 14:46

Luźne dyskusje nie związane z konkretnym GP lecz wyścigami jako takimi.

Awatar użytkownika
Miszczuk
Posty: 739
Rejestracja: wt 07 sie, 2007 11:42
Lokalizacja: Kowary

Post autor: Miszczuk » pn 10 lis, 2008 13:49

Na serwerze leży już Turcja. Z tego co mi wiadomo w środę będzie dostępny patch do modu 08 - bo na nim jedziemy już pozostałe GP:)

Awatar użytkownika
gootek
Posty: 784
Rejestracja: pt 08 lut, 2008 10:09
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: gootek » pn 10 lis, 2008 15:43

A sporo będzie się różnić ta poprawka fizyki, bo mody sporo się różnią, a nie wiem czy jest sens się przyzwyczajać na 06.

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » pn 10 lis, 2008 15:59

jak bardzo na fizykę wpłynie nowy rozstaw kół i ich szerokość nie wie nikt.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
Korbaczek
Posty: 892
Rejestracja: sob 29 wrz, 2007 16:47
Lokalizacja: Przeźmierowo
Kontakt:

Post autor: Korbaczek » pn 10 lis, 2008 21:27

Ja mam pytanko techniczne. Jak rozwiązujecie start? W momencie zapalania czerwonych świateł macie wrzuconą 'jedynkę' i bez gazu, czy gaz ale na luzie?

Awatar użytkownika
Rieston
Posty: 109
Rejestracja: wt 19 sie, 2008 10:24

Post autor: Rieston » pn 10 lis, 2008 21:30

No ja osobiscie gaz ale na luzie ;P z wlaczonym speedlimiterem

Awatar użytkownika
maka87-1992
Posty: 952
Rejestracja: czw 24 sty, 2008 16:56

Post autor: maka87-1992 » pn 10 lis, 2008 22:08

ja jedyneczka , gaz (gdzieś do połowy) i sprzęgło....

Awatar użytkownika
Chipita
Posty: 2345
Rejestracja: pn 22 paź, 2007 16:10
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: Chipita » pn 10 lis, 2008 22:30

Korbaczek pisze:Ja mam pytanko techniczne. Jak rozwiązujecie start? W momencie zapalania czerwonych świateł macie wrzuconą 'jedynkę' i bez gazu, czy gaz ale na luzie?
Ustaw sobie na kierze pod jakimś przyciskiem sprzęgło, na starcie wrzuć 1 bieg, wciśnij sprzęgło, gazu dodaj tak żeby obroty gdzieś do połowy były, trzymaj tak, światła zgasną, puszczasz sprzęgło i jazda. Musisz to wyczuć, bo po starcie musisz jeszcze odpowiednio dodawać gaz żeby jak najszybciej przyspieszyć i nie tracić mocy na obroty kół w miejscu.
ESPAÑA !!!

Awatar użytkownika
Ismola
Posty: 2705
Rejestracja: sob 30 wrz, 2006 15:01
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Ismola » wt 11 lis, 2008 17:23

Ja mam jedynkę wrzuconą, sprzęgło trzymam i gaz ;) I wtedy od Ciebie zależy jak operować będziesz pedałem gazu ;) Taki start jest dużo lepszy niż z luzu na bieg.

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » wt 11 lis, 2008 17:32

Ismola, Póki co to gówno masz bo były 3 weekendy po 2 wyścig a ty wziąłeś udział w .... całych 2 wyścigach :) masz już kierownice masz sprawny komputer... ale oczywiście masz 'życie prywatne które wyrosło jak z pod ziemi i nie pozwala ci jeździć'

[ Dodano: Wto 11 Lis, 08 17:32 ]
Ismola pisze:Taki start jest dużo lepszy niż z luzu na bieg.
to jest to samo, przynajmniej w grze.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
Korbaczek
Posty: 892
Rejestracja: sob 29 wrz, 2007 16:47
Lokalizacja: Przeźmierowo
Kontakt:

Post autor: Korbaczek » wt 11 lis, 2008 18:54

Problemem niestety jest to że na kierownicach saiteka (którą posiadam) śa tylko 4 klawisze.
Po ustawieniu: ogranicznika prędkości, wezwania pit stopu, neutral, zostaje jeden wolny, którego ja używam do przełączania między trybami lcd. Ciężko mi z któregoś zrezygnować, ale dzięki za rady, może coś wymyśle.

Awatar użytkownika
del
Posty: 2343
Rejestracja: sob 13 maja, 2006 00:02
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: del » wt 11 lis, 2008 19:01

No to ustaw wezwanie pitu na klawiaturze, np spacja zeby było łatwo trafić, albo jakiś ctr :)
Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.

Awatar użytkownika
maka87-1992
Posty: 952
Rejestracja: czw 24 sty, 2008 16:56

Post autor: maka87-1992 » wt 11 lis, 2008 19:22

ogranicznik prędkości i tak używasz tylko z raz ....wiec możesz zrezygnować.

Awatar użytkownika
qwert
Posty: 289
Rejestracja: pt 03 sie, 2007 22:29
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: qwert » wt 11 lis, 2008 20:02

Korbaczek pisze:Problemem niestety jest to że na kierownicach saiteka (którą posiadam) śa tylko 4 klawisze.
Po ustawieniu: ogranicznika prędkości, wezwania pit stopu, neutral, zostaje jeden wolny, którego ja używam do przełączania między trybami lcd. Ciężko mi z któregoś zrezygnować, ale dzięki za rady, może coś wymyśle.
Też mam Saiteka. Rzeczywiście przydałyby się przynajmniej z 2 dodatkowe przyciski, ale można sobie dać radę bez tego. Generalnie nie wiem za bardzo do czego potrzebny jest neutral. Tzn w postaci oddzielnego przycisku. ;) Jak trzeba wyjechać ze żwiru to bach bach bach parę biegów w dół i neutral wskakuje. :) Do wezwania pit-stopu warto użyć któregoś przycisku klawiatury, jak wspominał del. Większy problem pojawia się jak trzeba pozmieniać strzałkami ilość tankowanego paliwa itp, ale na to już rady nie ma.

No ale jak komu wygodnie. Ja te 4 przyciski wykorzystałem na ogranicznik prędkości, sprzęgło, przełączanie między trybami lcd i spojrzenie w tył. ;)

Awatar użytkownika
Chipita
Posty: 2345
Rejestracja: pn 22 paź, 2007 16:10
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: Chipita » wt 11 lis, 2008 20:32

hideto pisze:Ismola, Póki co to gówno masz bo były 3 weekendy po 2 wyścig a ty wziąłeś udział w .... całych 2 wyścigach :) masz już kierownice masz sprawny komputer... ale oczywiście masz 'życie prywatne które wyrosło jak z pod ziemi i nie pozwala ci jeździć'
Hide, jak tylko możesz to na Pumę narzekasz, zrozum, że jeśli byśmy mogli startować to byśmy wystartowali, zależy nam na tym i sprawia to przyjemność, ale jeśli okoliczności są takie, że niestety startować nie można to nie startujemy, nie robimy tego przecież specjalnie...

[ Dodano: Wto 11 Lis, 08 20:34 ]
qwert pisze:Jak trzeba wyjechać ze żwiru to bach bach bach parę biegów w dół i neutral wskakuje. :)
Neutrala można zastąpić Sprzęgłem, wpakujesz się w żwir to masz bieg nr 1, sprzęgło, kręcisz obroty i puszczasz i wyjeżdżasz. Dlatego problem Korbaczka można rozwiązać przez wrzucenie na klawisz na kierze zamiast N Sprzęgło.
ESPAÑA !!!

Awatar użytkownika
Korbaczek
Posty: 892
Rejestracja: sob 29 wrz, 2007 16:47
Lokalizacja: Przeźmierowo
Kontakt:

Post autor: Korbaczek » wt 11 lis, 2008 21:41

maka87-1992 pisze:ogranicznik prędkości i tak używasz tylko z raz ....wiec możesz zrezygnować.
:mrgreen: Dobry żart, stary, ja przynajmniej z 3 razy na wyścig odwiedzam pit stop :razz: Po prostu lubie sobie raz po raz wymienić skrzydło (niech mechanicy też troche popracują, a co).

Z tym sprzęgłem zamiast neutral bardzo dobry pomysł, następnym razem spróbuję, bo dla mnie kluczowe elementy wyścigu to sprawny pit stop i wyjazd z piachu :lol:

Awatar użytkownika
jaro738
Posty: 2949
Rejestracja: śr 13 gru, 2006 20:34
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: jaro738 » wt 11 lis, 2008 21:59

qwert pisze:eneralnie nie wiem za bardzo do czego potrzebny jest neutral.
czasami jak jeszcze wsteczny raz na ruski rok w takim monaco sie wrzuca to przydatny

Awatar użytkownika
Ismola
Posty: 2705
Rejestracja: sob 30 wrz, 2006 15:01
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Ismola » śr 12 lis, 2008 17:26

hideto pisze:masz już kierownice masz sprawny komputer
Od kiedy mam kierownice? Moja jest ciągle zepsuta.

Dzisiaj pożyczyłem od Chipity i na niej jechać będę. Hid, a to, że wyścigi są ustalone w sobote wieczór to już nie moja wina... Jesteś studentem, więc chyba jeszcze lepiej niż ja rozumiesz pojęcie sobota wieczór...
Ale w GP Turcji udział na 100% wezmę ;)

A początku twojej wypowiedzi komentować, nawet nie będę ;)

Awatar użytkownika
Miszczuk
Posty: 739
Rejestracja: wt 07 sie, 2007 11:42
Lokalizacja: Kowary

Post autor: Miszczuk » wt 09 gru, 2008 17:29

Update klasyfikacji - jak są jakieś błędy to proszę do mnie na PW. Wiadomo każdy się czasem pomyli :razz:

Awatar użytkownika
Viper
Posty: 874
Rejestracja: sob 31 maja, 2008 20:49
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Viper » pt 19 gru, 2008 10:49

Moglby ktos wrzucic powtorke z Gp Francji? Chodzi mi o sprint. Z gory dzieki.

Awatar użytkownika
Rieston
Posty: 109
Rejestracja: wt 19 sie, 2008 10:24

Post autor: Rieston » pn 12 sty, 2009 01:00

A ja wam teraz wszystkim pokaże wlasnie zamowilem sobie SimRDisp7X http://f1mods.com/ :mrgreen: Jak dojdzie to zdam relacje :mrgreen:
Ostatnio zmieniony pn 12 sty, 2009 01:03 przez Rieston, łącznie zmieniany 1 raz.
"FSO GP2 Team"

Awatar użytkownika
Korbaczek
Posty: 892
Rejestracja: sob 29 wrz, 2007 16:47
Lokalizacja: Przeźmierowo
Kontakt:

Post autor: Korbaczek » pn 12 sty, 2009 01:09

Ładnie się prezentuje, ale z tego co widac na filmie to niestety troche przekłamuje (widac różnicę w zapalaniu się diodek na ekranie i nadstawce).

Ale jeśli będzie działać prawidłowo, to całkiem efektowny i chyba róznież efektywny (bo ja nic nie widzę z tych wyświetlaczy w kokpicie) gadzet.

Ile taka zabawka kosztuje? Niestety nie udalo mi się samemu odnaleść ceny.

Awatar użytkownika
Rieston
Posty: 109
Rejestracja: wt 19 sie, 2008 10:24

Post autor: Rieston » pn 12 sty, 2009 01:12

75 euro
"FSO GP2 Team"

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » pn 12 sty, 2009 01:15

Korbaczek pisze:Ładnie się prezentuje, ale z tego co widac na filmie to niestety troche przekłamuje (widac różnicę w zapalaniu się diodek na ekranie i nadstawce).

Ale jeśli będzie działać prawidłowo, to całkiem efektowny i chyba róznież efektywny (bo ja nic nie widzę z tych wyświetlaczy w kokpicie) gadzet.
w przeciwieńśtwie do stuffu Leo Bodnara, to urządzenie nie zczytuje danych z gry na twardo, a zapalenie się każdej diody od obrotów można ustawić indywidualnie w dołączonym programie,
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
Korbaczek
Posty: 892
Rejestracja: sob 29 wrz, 2007 16:47
Lokalizacja: Przeźmierowo
Kontakt:

Post autor: Korbaczek » sob 24 sty, 2009 14:16

Ja mam takie pytanko, pośrednio związane z GP niemiec, ale generalnie ogólne.

Jest jakaś możliwość zmiany ustawienia kąta lusterek? Korzystam z widoku kokpit tv. Wczoraj coś mi jaro wspominał o ustawieniu fotela, ale nie widzę kompletnie żadnej różnicy (chyba dlatego, że to jest do ustawienia lusterek w widoku bezpośrednio z kokpitu).

Domyślne ustawienia na torze z GP Niemiec są fatalne, widać pobocze, a nie tor za nami.

Jest to dla mnie dość ważne, bo nie wiedzę z której strony ktoś do mnie podjeżdza, a nie chciałbym nikomu drogi zajechać.

Awatar użytkownika
Xcore
Posty: 1648
Rejestracja: pt 23 mar, 2007 15:04
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Xcore » sob 24 sty, 2009 14:22

Shift + guziki do pozycji fotela
Nie mogę ci pomóc
Jestem Ikskorem :)

Awatar użytkownika
Korbaczek
Posty: 892
Rejestracja: sob 29 wrz, 2007 16:47
Lokalizacja: Przeźmierowo
Kontakt:

Post autor: Korbaczek » sob 24 sty, 2009 14:42

Rzeczywiście coś się dzieje. W sensie pojawia się komunikat o zmianie ustawień lusterek, ale szczerze mówiąc, ja różnicy nie widzę.

Pomiędzy skrajnymi ustawieniami: -100/-100 a 100/100 widzę ciągle tyle samo w lusterku...

Na szczęście zorientowałem się, że mam wyłączone lusterko środkowe, po jego włączeniu już coś widzę, więc chyba sobie poradzę.

Ale o co chodzi z tymi -100/100? Nie mam pojęcia, nie widzę różnicy.

Awatar użytkownika
Xcore
Posty: 1648
Rejestracja: pt 23 mar, 2007 15:04
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Xcore » sob 24 sty, 2009 15:01

Jedna liczba odpowiada za wysokość lusterek, a druga za przesunięcie w prawo/ w lewo.
Nie mogę ci pomóc
Jestem Ikskorem :)

Awatar użytkownika
Korbaczek
Posty: 892
Rejestracja: sob 29 wrz, 2007 16:47
Lokalizacja: Przeźmierowo
Kontakt:

Post autor: Korbaczek » sob 24 sty, 2009 15:08

Dotyczy to lusterek na bolidzie, czy tych wirtualnych w górze ekranu?

Awatar użytkownika
Xcore
Posty: 1648
Rejestracja: pt 23 mar, 2007 15:04
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Xcore » sob 24 sty, 2009 15:21

Wirtualnych, ale tych na bolidzie być może też.
Nie mogę ci pomóc
Jestem Ikskorem :)

Zablokowany

Wróć do „Wyścigi”