Pomiar czasu w F1

Zaczynasz swoją przygodę z F1? Zacznij od tego działu - w nim możesz zapytać o dowolną kwestię.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
dvse
Posty: 2
Rejestracja: pn 31 mar, 2008 07:52
Lokalizacja: Szczecin

Pomiar czasu w F1

Post autor: dvse » ndz 22 cze, 2008 12:41

Witam. Czy czas w F1 mierzony jest w taki sposob, że w identycznym miejscu w kazdym bolidzie jest jakis nadajnik i przejezdzajac przez linie mety idzie sygnal z tych nadajnikow w bolidzie do jakiegos odbiornika na linii mety? Inaczej sobie tego nie wyobrazam, ale moze jest inaczej?

Dziekuje za odpowiedz;]

Awatar użytkownika
Łukasz
Posty: 133
Rejestracja: czw 29 mar, 2007 14:29
Lokalizacja: Mieroszów
Kontakt:

Post autor: Łukasz » ndz 22 cze, 2008 21:44

zapewne jest to pomiar optyczny tak jak w lekkiej atletyce ;] czyli specjalna kamera typu slowmotion (domniemam, że wykonująca zdjęcia z częstotliwością kilkuset lub nawet tysiąc obrazków na sekundę) połaczona z komputerem analizującym obraz. Zapewne też jest jakiś odbiornik radiowy, aby maszyna identyfikowała łatwo dany bolid. To na mecie.

Czasy sektorów mierzone są z dokładnoscią do dziesiatej częsci sekundy, więc tu raczej wystarczy zwykły pomiar na podczerwień, połaczony z odbiornikiem radiowym ;]
Nie bijcie mnie - ja nie znam się na F1 :P

Awatar użytkownika
MtK
Posty: 1681
Rejestracja: czw 05 lip, 2007 12:51
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Post autor: MtK » ndz 22 cze, 2008 22:49

Wg mnie to raczej każdy bolid jest wyposażony w nadajnik tak jak w np. kolarstwie.
Nie wiem jak to teraz w Pro Tour wygląda chyba antena wklejona jest w numerek startowy natomiast w MTB ja miałem okazję jeździć z anteną wklejaną w numerek bądź przypinaną do przedniego widelca.
Myślę że w F1 antena to albo któraś z antenek na nosie bolidów albo wszystko wpakowane jest w T-Came.
Scuderia Ferrari Marlboro fan since 1996 MSC fan since 1994
Tak, chcę Hamiltona w Ferrari.

ptq
Posty: 31
Rejestracja: czw 24 kwie, 2008 14:11
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: ptq » ndz 22 cze, 2008 22:59

Łukasz pisze:Czasy sektorów mierzone są z dokładnoscią do dziesiatej częsci sekundy,
Mam nadzieje, ze tylko sobie zazartowales w tym poscie... Czy widziales kiedys chociazby transmisje w TV? Skad oni tam maja czasy sektorow z dokladnoscia do jednej tysiecznej?

Nie sugeruj sie Live Timingiem na f1.com...
error: signature: No such file or directory

Awatar użytkownika
Łukasz
Posty: 133
Rejestracja: czw 29 mar, 2007 14:29
Lokalizacja: Mieroszów
Kontakt:

Post autor: Łukasz » pn 23 cze, 2008 15:35

moze.... nie patrze na czasy w tv ;] a wiec metoda pomiaru w sektorach taka jak na mecie ;]
Nie bijcie mnie - ja nie znam się na F1 :P

wlocek369
Posty: 8
Rejestracja: pn 23 kwie, 2012 14:32

Post autor: wlocek369 » pn 23 kwie, 2012 14:50

Łukasz pisze: Czasy sektorów mierzone są z dokładnoscią do dziesiatej częsci sekundy, więc tu raczej wystarczy zwykły pomiar na podczerwień, połaczony z odbiornikiem radiowym ;]
Właśnie tutaj widać że coś jest nie tak bo:
w TV wyniki w sektorach podają z dokładnością do 0,001s, ale znowu na oficlalnej stronie F1 w sekcji Live Timing czas przejazdu poszczególnych sektorów podają z dokładnością tylko 0,1s. Podczas gdy wynik okrążenia z dokładnością 0,001s, więc sumując wyniki sektorów otrzymasz inny wynik niż podany jako czas okrążenia.

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » pn 23 kwie, 2012 18:12

Przy wysyłaniu danych na serwer to czy mamy 20.1 czy 20.100 ma duże znaczenie, natomiast dokładność sektorów do tysięcznych części sekundy poza kwalifikacjami nie ma absolutnie żadnego znaczenia. KAŻDY pomiar w F1 jest prowadzony do tysięcznej części sekundy i to co jest wysyłane zwykłym zjadaczom chleba w formie LT nie ma tutaj absolutnie żadnego znaczenia.

Tak czy siak 4 lata bez 2 miesięcy. Bezkonkurencyjnie zgarniasz tytuł górnika roku.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
Sianokosy
Posty: 237
Rejestracja: pt 13 lut, 2009 17:29
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Post autor: Sianokosy » pn 23 kwie, 2012 21:26

hideto pisze:KAŻDY pomiar w F1 jest prowadzony do tysięcznej części sekundy i to co jest wysyłane zwykłym zjadaczom chleba w formie LT nie ma tutaj absolutnie żadnego znaczenia.
Jak już odkopane, to może dopytam. Czy tylko zwykłym zjadaczom chleba w LT pokazują do dziesiątej części sekundy? Bo wydawało mi się, że zespoły mają ten sam Live Timing podczas wyścigu, co jest na f1.com
Bycie normalnym to najgłupsza rzecz, do której można dążyć

Awatar użytkownika
del
Posty: 2343
Rejestracja: sob 13 maja, 2006 00:02
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: del » pn 23 kwie, 2012 21:42

Na niektórych zbliżeniach widać, że mają dokładniejszy.

Np tu:

Obrazek
Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.

Awatar użytkownika
kamilo
Posty: 1429
Rejestracja: pn 12 lut, 2007 10:46
Lokalizacja: DG

Post autor: kamilo » pn 23 kwie, 2012 21:59

Nawet Sokół kiedyś o tym pisał, podobnie jest w kabinach komentatorskich na torze.
Idź do Biedronki, połóż głowę na wadze i naciśnij "burak"...

alakam1
Posty: 10
Rejestracja: ndz 07 paź, 2012 11:02

Post autor: alakam1 » ndz 07 paź, 2012 11:19

No właśnie i czas jest mierzony z dokładnością do setnych sekund czy mikrosekund, bo mój chłopak mówił mi że do mikrosekund

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » ndz 07 paź, 2012 14:28

Patrząc po zadeklarowanej płci, 'mój chłopak' może trochę szokować. Ale do rzeczy. Jedna tysięczna sekundy to 1000 mikrosekund. Twój chłopak więc albo wciskał ci kit, albo nie zna przedrostów miarowych.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
roland
Posty: 224
Rejestracja: ndz 10 sty, 2010 13:29
Lokalizacja: Ostrow Maz.

Post autor: roland » ndz 28 paź, 2012 17:39

W kwalifikacjach czas jest mierzony z dokladnoscia do jednej dziesieciotysiecznej, pokazywany jest tylko do tysiecznej.
Gdyby okazalo sie ze dwaj kierowcy maja jednakowy czas, wtedy odczytuje sie ta dziesiaciotysieczna.
Pamietam- przed ok.10 laty zdarzyl sie taki przypadek.

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » ndz 28 paź, 2012 17:43

Niestety nie masz racji. Liczy się czas do tysięcznych i koniec. W przypadku tego samego czasu liczy się to kto go pierwszy osiągnął.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

mmax88
Posty: 280
Rejestracja: ndz 16 mar, 2008 09:42
Lokalizacja: Olkusz/Kraków
Kontakt:

Post autor: mmax88 » ndz 25 lis, 2012 14:08

Twojemu chłopakowi pomyliły się mikrosekundy z milisekundami :P
"Gdy nie dajesz rady, a walczysz dalej... wtedy zaczyna się KYOKUSHIN."
Masutatsu Oyama

lucybrade
Posty: 1
Rejestracja: czw 09 kwie, 2015 21:23
Lokalizacja: asd

Post autor: lucybrade » pt 10 kwie, 2015 08:06

ja rozumiem i zdaję sobie sprawę że nie 10000 :) ale tak z 800 - 700 było by fajnie :P czyli rozumiem że e-bay :)http://e-six-sigma.com

ODPOWIEDZ

Wróć do „ABC Formuły 1”