Williams
Moderator: Moderatorzy
No i jakby nie patrzeć, takie kwestie przekładają się później na wiele innych aspektów, jak chociażby późniejsze problemy ze sponsorami. Zresztą problemem jest też podejście Franka do wielu aspektów które zostawiły Williamsa w latach 80, no powiedzmy 90, a cała reszta poszła do przodu. Pod tym względem zespół już zawsze będzie z tyłu. Głównie dlatego, że nadrobienie strat potencjału, finansów i zarządzania to jednak spore wydatki na które Williamsa wg mnie po prostu nie stać. W tym sezonie niby dają radę, ale zasanawiam się na ile jest to zasługa samego williamsa a na ile to że np renault albo mercedes już położyli lachę w zasadzie na sezon (renault przez kilka GP nic nie przywoziło robiąc pakiet z kanałem...)
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill
Tak naprawdę jedyną realną szansą dla Williamsa jest powrót do Mosleyowskiej idei limitu budżetowego. Wtedy to inni będą mieli problemy, tym większe, im więcej teraz wydają pieniędzy.hideto pisze: Pod tym względem zespół już zawsze będzie z tyłu. Głównie dlatego, że nadrobienie strat potencjału, finansów i zarządzania to jednak spore wydatki na które Williamsa wg mnie po prostu nie stać.
Na pewno spora w tym zasługa Coswortha, który po raz kolejny pokazał, że potrafi czynić cuda i zrobił znacznie lepszy silnik, niż się wszyscy spodziewali.hideto pisze:W tym sezonie niby dają radę, ale zastanawiam się na ile jest to zasługa samego williamsa a na ile to że np renault albo mercedes już położyli lachę w zasadzie na sezon (renault przez kilka GP nic nie przywoziło robiąc pakiet z kanałem...)
Renault w przeciwieństwie do Mercedesa chyba jeszcze nie odpuściło, ale Boullier wspominał, że ten pakiet z kanałem, który zastosowali w Belgii, to był drugi zaprojektowany i wykonany, bo pierwszy się nie udał. To na pewno musiało kosztować kupę czasu.
Poprawki, przywiezione do Singapuru niewątpliwie będą ostatnimi, ale to z powodów oczywistych (koszty, logistyka) dotyczy wszystkich zespołów, za wyjątkiem tych bezpośrednio walczących o mistrzostwo.
p.s. dlaczego rozmawiamy o tym w temacie o Quick Nicku ?
problem w tym, że ten limit 40M jeśli dobrze pamiętam, nie wróci.OldHorse pisze:Tak naprawdę jedyną realną szansą dla Williamsa jest powrót do Mosleyowskiej idei limitu budżetowego. Wtedy to inni będą mieli problemy, tym większe, im więcej teraz wydają pieniędzy.
Ekipy typu Ferrari, Mclaren, RedBull czy nawet RF1 nie potrafią pracować z takimi pieniędzmi, a te 4 zespoły to aż nadto by taki limit zablokować. Jestem więc przekonany że z tej idei ograniczenia budżetów nic nie zostanie. A jeśli nawet to nie na takim poziomie jaki obiecywano.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill
Wszystko wskazuje na to że w nastepnym sezonie F1 będzie jeździł nowy paydriver. Według wenezuelskich źródeł Pastor Maldonado jako drugi wenezuelczyk w historii F1 będzie jeździł w Williamsie zamiast Nico Hulkenberga. Szkoda Nico bo jako debiutant prezentował się całkiem nieźle, ale strata przez Williamsa kilku sponsorów chyba nie dała im żadnego wyboru.
niedawno pisalem, ze jest o nim tak cicho, ze chyba juz dostal angaz w F1. Rozmowy musialy toczyc sie od dawna, bo "sponsorzy" Wenezuelczyka przestali robic szumny PR juz troche temu. Gdzies w polowie roku Chavez oficjalnie obiecywal ze przyszedl czas na krajana w F1.
Szkoda Hulka bo jakies postepy robil. Witalij nieudacznik zostaje. Sprawiedliwosci w F1 nie ma. Jesli Pastor sie nie sprawdzi to w nastepnym sezonie Williams bedzie mial podobny problem jak RF1 obecnie.
Szkoda Hulka bo jakies postepy robil. Witalij nieudacznik zostaje. Sprawiedliwosci w F1 nie ma. Jesli Pastor sie nie sprawdzi to w nastepnym sezonie Williams bedzie mial podobny problem jak RF1 obecnie.
- zderzack
- Kontakt:
Jeśli byłaby to prawda, to szkoda... z przynajmniej dwóch powodów:
1. Finansowanie Williamsa nie jest takie wspaniałe, jak zdaje się uspokajać Adam Parr.
2. Szkoda Hulka. Bezsprzecznie najlepszy debiutant tego roku. W przyszłym roku myślę, że mógłby swobodnie prześcigać Barricza.
1. Finansowanie Williamsa nie jest takie wspaniałe, jak zdaje się uspokajać Adam Parr.
2. Szkoda Hulka. Bezsprzecznie najlepszy debiutant tego roku. W przyszłym roku myślę, że mógłby swobodnie prześcigać Barricza.
Szybkiego powrotu do ścigania Robert
To jest strasznie przykre, wiadomo, pieniądze są ogromnie ważne, ale w dzisiejszych czasach taki Kubica czy Alonso by pewnie do F1 w ogóle nie weszli. Szkoda go, bo Hulkenberg od połowy sezonu zaczął już pokazywać przyzwoite osiągi i wyniki, a nie przyjeżdżał na każde GP z założeniem "pierwsze trzy dni weekendu będę się uczył toru" jak nasz rosyjski kierowca.
Ciekawe czy Barrichello płaci za swe starty :roll: W każdym razie pewnie i tak nie mogą się go zbytnio pozbyć bo doświadczony kierowca bardziej przydaje się do rozwoju samochodu.
Co do Hulkenberga to uważam że jego nieciekawa sytuacja podobnie jak Sutila czy Heidfelda wynika chyba także z tego że są ... Niemcami. Jest ich naprawdę za dużo w F1. Zwłaszcza że 3 z nich czyli Schumacher, Rosberg i Vettel spokojnie mogą przyciągnąć całą niemiecką publiczność. Kolejni są zbędni, z marketingowego punktu widzenia pewnie nic nie wnoszą. Dodatkowo ostatnio nastała moda na takie pewnego rodzaju "narodowe" zespoły. Wszystko się ładnie zazębia. Sauber wchodzi w egzotykę. Williams stanie się płd. amerykański, FI powinno być azjatyckie itd. Dlatego Hulkenbergowi może być ciężko. Ja na jego miejscu postarałbym się chyba o wygryzienie Trullego z Lotusa.
Co do Hulkenberga to uważam że jego nieciekawa sytuacja podobnie jak Sutila czy Heidfelda wynika chyba także z tego że są ... Niemcami. Jest ich naprawdę za dużo w F1. Zwłaszcza że 3 z nich czyli Schumacher, Rosberg i Vettel spokojnie mogą przyciągnąć całą niemiecką publiczność. Kolejni są zbędni, z marketingowego punktu widzenia pewnie nic nie wnoszą. Dodatkowo ostatnio nastała moda na takie pewnego rodzaju "narodowe" zespoły. Wszystko się ładnie zazębia. Sauber wchodzi w egzotykę. Williams stanie się płd. amerykański, FI powinno być azjatyckie itd. Dlatego Hulkenbergowi może być ciężko. Ja na jego miejscu postarałbym się chyba o wygryzienie Trullego z Lotusa.
Myślę, że złamałoby to sporo zasad, którymi kieruje się RF1. Opcja niemal niemożliwa, ale... mnie by się nawet podobało.zu7 pisze:To by złamało zasadę narodowości. Nie wiem jak ten cały Aloszyn. Może on do Renault?doriano pisze:Albo Pietrowa z Renault. :mrgreen:zu7 pisze:Ja na jego miejscu postarałbym się chyba o wygryzienie Trullego z Lotusa.
Zależy, jeśli Aloszyn spisze się jakimś cudem bardzo dobrze na testach młodych kierowców które niedawno wygrał w WSbR to wymiana jest bardzo prawdopodobna.
Tyle ze szansa że się spisze dobrze jest minimalna wg mnie, zeby wyjeździć sobie ten tytuł startował tam 4 lata, a poziom mistrzów WSbR ostatnio sufitu nie wybija.
Niestety, zatrudnienie w zeszłym roku Pietrowa może się dla Renault i Lopeza okazać wtopą na lata.
Tyle ze szansa że się spisze dobrze jest minimalna wg mnie, zeby wyjeździć sobie ten tytuł startował tam 4 lata, a poziom mistrzów WSbR ostatnio sufitu nie wybija.
Niestety, zatrudnienie w zeszłym roku Pietrowa może się dla Renault i Lopeza okazać wtopą na lata.
- zderzack
- Kontakt:
Hulka do Renault? Proszę bardzo. Pietrowa do Williamsa? A ja Cię Doriano miałem za pokrewną duszę...doriano pisze:Myślę, że złamałoby to sporo zasad, którymi kieruje się RF1. Opcja niemal niemożliwa, ale... mnie by się nawet podobało.zu7 pisze:To by złamało zasadę narodowości. Nie wiem jak ten cały Aloszyn. Może on do Renault?doriano pisze:Albo Pietrowa z Renault. :mrgreen:zu7 pisze:Ja na jego miejscu postarałbym się chyba o wygryzienie Trullego z Lotusa.
Nie wystarczy, że od pięciu lat Williams jest poligonem dla przeróżnych paydriverów? Wszystko już wyglądało tak, że Hulk zaczyna dorastać do serii, w której si znajduje, a tu taka dupa... Jeszcze żeby przeciwwagą dla gryzipiórków był ktoś jak Kubica... zgoda, Barricz ma wielkie doświadczenie, ale mimo całej symaptii dla niego, to posiadanego doświadczenia nie wieńczy to coś, co pomogłoby wyjść ze środka stawki.
Szybkiego powrotu do ścigania Robert
co do Aloszyna to jest ciekawa sprawa.
chłopak wygrał World Series by Renault 3.5 (tę samą którą w 2005 wygrał Kubica).
Nagroda to test bolidu RF1 (przypomnę Kubica kask fisico z naklejkami takt barcelona - montmelo).
No i tutaj pojawia się ciekawa rzecz. Otóż Aloszyn to dobry kierowca, może nie geniusz ale solidny zawodnik który swego czasu był nawet sponsorowany przez RBR, z racji cięcia kosztów go usunięto z tego zespołu. Nie jeździł w WSbR 10 lat (hiperbola jakby ktoś nie zauważył) by cokolwiek osiągnąć no i też jest rosjaninem...
Mówiąc krótko na miejscu Erica B. Po testach aloszyna, na które wysłałbym też vicie zadzwonił bym do wujka władymira i obdyskutował który z nich lepszy.
chłopak wygrał World Series by Renault 3.5 (tę samą którą w 2005 wygrał Kubica).
Nagroda to test bolidu RF1 (przypomnę Kubica kask fisico z naklejkami takt barcelona - montmelo).
No i tutaj pojawia się ciekawa rzecz. Otóż Aloszyn to dobry kierowca, może nie geniusz ale solidny zawodnik który swego czasu był nawet sponsorowany przez RBR, z racji cięcia kosztów go usunięto z tego zespołu. Nie jeździł w WSbR 10 lat (hiperbola jakby ktoś nie zauważył) by cokolwiek osiągnąć no i też jest rosjaninem...
Mówiąc krótko na miejscu Erica B. Po testach aloszyna, na które wysłałbym też vicie zadzwonił bym do wujka władymira i obdyskutował który z nich lepszy.
Tylko 4 lata. Kolejno 11, 12, 4 i 1 w generalce, w między czasie w 2009 F2 3ci w generalce.
Pietrow w GP2 3,5 raza stawał w kolejce zeby się dorobic wicemistrzostwa. W pierwszym pełnym sezonie nie dał sobie rady z Pantano, w drugim z di Grassim.
Niby chłopak wygląda bardziej optymistycznie, ale od czasów Roberta orłów wśród mistrzów WSbR nie było, a przynajmniej jeszcze się nie zdecydowali ujawnić. Przedostatni mistrz (z 2009) poszedł smigać w Indycarach na ten sezon.
Pietrow w GP2 3,5 raza stawał w kolejce zeby się dorobic wicemistrzostwa. W pierwszym pełnym sezonie nie dał sobie rady z Pantano, w drugim z di Grassim.
Niby chłopak wygląda bardziej optymistycznie, ale od czasów Roberta orłów wśród mistrzów WSbR nie było, a przynajmniej jeszcze się nie zdecydowali ujawnić. Przedostatni mistrz (z 2009) poszedł smigać w Indycarach na ten sezon.
http://www.formula1.pl/F1_news-10194-Wi ... trzem.html
wychodzi na to ze, albo Baricz dostaje kopa albo Hulk chce odejsc do innego zespolu. Jest jeszcze opcja ze plotka o Pastorze z Wenezueli to jednak tylko plotka.
wychodzi na to ze, albo Baricz dostaje kopa albo Hulk chce odejsc do innego zespolu. Jest jeszcze opcja ze plotka o Pastorze z Wenezueli to jednak tylko plotka.
Dosc ciekawy zwrot w Williamsie, Maldonado bedzie testowac HRT w Abu Dhabi
http://www.autosport.com/news/report.php/id/88066
http://www.autosport.com/news/report.php/id/88066
No i mamy nowe malowanie. Przejściowe było fajne, takie surowe, ale ostateczna wersja również jest w porządku. Spora ilość bieli powinna sprawić że bolid będzie dobrze widoczny. Oby na czołowych miejscach. Ekipa Williamsa sprawia wrażenie zadowolonych i dość pewnych siebie. Może więc będą w stanie namieszać co nieco. Wydaje mi się że ich atutem mogą być silniki Coswortha. Mam wrażenie że nie podlegały one takim restrykcjom jak reszta i Cosworth ulepszył je na tyle że mają pewien nadmiar mocy, choć może spalają troszkę więcej. Narazie ich słabym punktem jest KERS, ale skoro sobie dobrze radzili w testach bez niego, to ze sprawnym KERSem może być tylko lepiej!
To dobrze że ludzie nie rozumieją naszego systemu monetarno bankowego. Bo jeśliby zrozumieli to mielibyśmy rewolucję jeszcze tej nocy - H. Ford
http://www.gpupdate.net/en/f1-news/2635 ... -for-2012/
Williams z silnikami Renault od 2012 r. - oficjalnie
Williams z silnikami Renault od 2012 r. - oficjalnie
"Lepiej po cichu robić swoje, a potem zaskoczyć wynikiem." - RK
SZYBKIEGO POWROTU ZA STERY BOLIDU ROBERT!!!!
SZYBKIEGO POWROTU ZA STERY BOLIDU ROBERT!!!!