Kierownice,pady i klawiatury

rFactor, F1 Challenge 99-02, F1-2002, GP4, itd... - czyli kącik domorosłego Schumachera ;-)

Moderator: Moderatorzy

grzesiek177
Posty: 14
Rejestracja: pn 31 maja, 2010 18:30
Lokalizacja: Stalowa Wola

Post autor: grzesiek177 » sob 25 wrz, 2010 19:35

A co można powiedzieć na temat tego modelu kierownicy ?;p
http://allegro.pl/salon-kierownica-logi ... 91693.html

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » sob 25 wrz, 2010 19:37

staroć, nie kupować.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

grzesiek177
Posty: 14
Rejestracja: pn 31 maja, 2010 18:30
Lokalizacja: Stalowa Wola

Post autor: grzesiek177 » sob 25 wrz, 2010 19:46

Nie interesuje mnie to czy model jest stary czy 2010 r., chce zmieścić się w granicy 200 zł ;p Interesuje mnie czy jest dobry, bo z tego co rzuciło mi się w oczy jak na razie to jedyny minus to te 180 stopni obrotu : >

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » sob 25 wrz, 2010 19:51

ech, pedały są tragiczne. Uwierz w dobrą mą wolę i chęć doradzenia. Dozbieraj do EXa.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
jaro738
Posty: 2949
Rejestracja: śr 13 gru, 2006 20:34
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: jaro738 » sob 25 wrz, 2010 21:16

pedaly raz, a 2 to vibration, czyli nie ma FFB

Awatar użytkownika
Viper
Posty: 874
Rejestracja: sob 31 maja, 2008 20:49
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Viper » sob 25 wrz, 2010 23:13

po trzy - przyssawki. Nowsze kierownice sa przykrecane do blatu i na bank sie nie porusza przy gwaltownych manewrach. Tak jak wyzej bylo napisane, zbieraj dalej na Logitecha EXa, albo szukaj okazji. Czasami mozna kupic nawet Logitecha DF GT za mniej niz 300 zl.

grzesiek177
Posty: 14
Rejestracja: pn 31 maja, 2010 18:30
Lokalizacja: Stalowa Wola

Post autor: grzesiek177 » sob 25 wrz, 2010 23:47

Czym różni się "Vibration" od "FFB" (zapewne chodzi o Force Feed Back lub coś w tym stylu?) co 'daje' ten FFB i co to w ogóle takiego jest?

A co myślicie o Logitech MOMO?

Awatar użytkownika
qwert
Posty: 289
Rejestracja: pt 03 sie, 2007 22:29
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: qwert » ndz 26 wrz, 2010 14:06

Vibration to takie wstrząsy tylko, wg mnie bardziej przeszkadzają niż pomagają. FFB to system, który pozwala lepiej wyczuć auto (np przy wejściu w zakręt trzeba trochę się pomocować z kierownicą, przy utracie przyczepności kierownica się luzuje itp.). W tej chwili uważam, że do symulacji FFB to podstawa, musiałbym się na nowo uczyć jeździć bez tego systemu. Ale może to dlatego, że od zawsze z niego korzystam.

Na Logi Vibration jeździłem z raz. Nie przypadła mi do gustu. Głównie przez brak FFB i przyssawki (bardzo ważne, żeby kierownica miała porządne mocowanie do blatu, a nie przyssawki, bo wiadomo, przyssawki mają to do siebie, że co chwile się odczepiają).

Co do kierownic Apollo nie wypowiadam się, bo nie maiłem z nimi do czynienia.

Ze swojej strony mogę polecić kierownicę Saitek (ja mam model r440, teraz jest nowszy r660, który, z tego co wiem, głównie różni się wyglądem i ma dodatkowo gałkę zmiany biegów). Tyle że ta kierownica jest chyba trochę droższa, coś koło 250 zł zdaje się. Ale sprzęt bardzo fajny, nigdy nie narzekałem, nie potrzebowałem tez lepszego.

I jeszcze co do wymagań sprzętowych. Ja jeździłem na podobnym sprzęcie. Super, pięknie, płynnie nie było, ale na niskich detalach dało radę pograć.

grzesiek177
Posty: 14
Rejestracja: pn 31 maja, 2010 18:30
Lokalizacja: Stalowa Wola

Post autor: grzesiek177 » ndz 26 wrz, 2010 19:58

Macie może do polecenia jakiś sklep internetowy (lub nie ;p) gdzie kupie rFactor po fajnej cenie ^^? Na allegro ceny wahają się 40-60 zł... a może akurat macie coś gdzie kupie taniej... ;p
Pytanie: Czy to robi jakąś różnice jeśli będę posiadał starszą wersje rfactora czy też edycje 2010 ? I czy wersja językowa może być PL czy też ENG aby wszystkie mody działały bezproblemowo
Nadal oczekuje odpowiedzi co sądzicie o Logitech MOMO ;p
I co byłoby lepszym rozwiązaniem: Dorzucenie paru zł i kupno MOMO, czy też zaoszczędzenie i kupno Logitech Driving Force EX ?;>

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » ndz 26 wrz, 2010 20:06

Nie zamawiaj rfactora w internecie, w pierwszym lepszym media markcie kupisz za 50 zł. Taniej nie dostaniesz.

Nie ma czegoś takiego jak rfactor 2010, to tylko i wyłącznie chwyt marketingowy. Wszelkie auta zawarte w 'edycji 2010' są do pobrania LEGALNIE i ZA DARMO ze strony rfactorcentral.net

Nie polecam wersji PL z kilku względów, po pierwsze rfactor w takiej wersji nie trzyma ustawień graficznych i trzeba je ustawiać za każdym razem, po drugie wiele tutoriali opisanych jest na podstawie ang zwrotów, nawet polskich tutoriali dotyczacych setupów itp.

Momo to na prawdę dobra kierownica, pod warunkiem że to nowa wersja (czyli kierownica jest szara a nie czerwona). 100 razy lepsza niż Vibration force.

Wątpie jednak byś kupił takową za 200 zł.

ogólnie zasada jest prosta

Logitech:

Force EX >> Momo Racing (z tego co wiem już nie produkowana) >> Driving Force PRO (DFP również nie produkowana) >> Driving Force Grand Turismo (DFGT) >> G25 (nie produkowana) >> G27

W saiteku im wyższy numer tym lepiej, ale poniżej 220 nie schodź, czyli r220, r440 albo r660.

Wszystkie z wymienionych tutaj kierownic to absolutny top i świetny klasowo sprzęt. Bez mrugnięcia palcem i z pełną odpowiedzialnością za te słowa jestem w stanie polecić każdą z nich.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
Chipita
Posty: 2345
Rejestracja: pn 22 paź, 2007 16:10
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: Chipita » ndz 26 wrz, 2010 20:32

Dobrze by było przykleić ten fragment, bo po raz 1000291391231238 trzeba tłumaczyć każdemu:
hideto pisze:Logitech:

Force EX >> Momo Racing (z tego co wiem już nie produkowana) >> Driving Force PRO (DFP również nie produkowana) >> Driving Force Grand Turismo (DFGT) >> G25 (nie produkowana) >> G27

W saiteku im wyższy numer tym lepiej, ale poniżej 220 nie schodź, czyli r220, r440 albo r660.

Wszystkie z wymienionych tutaj kierownic to absolutny top i świetny klasowo sprzęt. Bez mrugnięcia palcem i z pełną odpowiedzialnością za te słowa jestem w stanie polecić każdą z nich.
WSZYSTKIE TAJNIKI O KIEROWNICACH W POWYŻSZYM CYTACIE! TAK, NIE MUSISZ PYTAĆ PO RAZ KOLEJNY!
ESPAÑA !!!

grzesiek177
Posty: 14
Rejestracja: pn 31 maja, 2010 18:30
Lokalizacja: Stalowa Wola

Post autor: grzesiek177 » ndz 26 wrz, 2010 20:37

Dobrze wiedzieć ;) Tyle, że mam taki "mały" problem co do Media Markt ^^ mojej małej metropolii nie ma owego Marketu, są za to moherowe Tesco i Kaufland itp. ;o

Co do tej czerwonej kierownicy MOMO to raczej ciężko ją spotkać, wiec raczej bym jej nie kupił ;p Z cena to teraz całkiem inny temat, bo jak już się tak rozglądam i tutaj czytam/pisze/dostaje odpowiedzi.. stwierdziłem, że chyba lepiej będzie wydać 100 zł więcej (teraz moja granica wynosi ok. 300 zł ^^) a wyposażyć się w dobrej klasy sprzęt jak np. Logitech MOMO (przemawia do mnie wizualny styl kierownicy ;p)

Kwestia Saitek'a na allegro znalazłem jakieś modele 4-in-1 (? :shock: ) Poszukam jeszcze na internetowych sklepach.. (Jak macie pod ręką ciekawy sklep gdzie znajdę dobrego Saiteka w przystępnej cenie prosiłbym o link ;p)

Ah prawie zapomniałem, obecnie chyba będzie ciężko znaleźć ENG wersje rFactora, bo teraz praktycznie wszystko jest w polskich wersjach językowych ;o ...

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » ndz 26 wrz, 2010 21:22

każdy spolszczony rfactor ma możliwość przestawienia go na język angielski. to raz.

Jak masz już 300 zł to spokojnie ci na force EX wystarczy ALE jak dobrze poszukasz to znajdziesz DFGT za jakieś 350 zł, a to już na prawdę genialna kierownica, 900* obrotu itp, zresztą chłopaki ci mogą to dobrze opisać bo z tego co wiem, kilku użytkowników DFGT na forum jest, a że ma ona pewną część elementów z G27 które posiadam to i ja się mogę na ten temat w miarę wiernie wypowiedzieć.

Jeśli 300 i koniec to Force EX, jak możesz mame/babcie/wujka/stryjka/chrzestną poprosić o mały zastrzyk gotówki to rozejrzyj się za DFGT.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

grzesiek177
Posty: 14
Rejestracja: pn 31 maja, 2010 18:30
Lokalizacja: Stalowa Wola

Post autor: grzesiek177 » ndz 26 wrz, 2010 21:36

Pisałeś/aś wcześniej o tym, że polskie wersje nie zapisują ustawień graficznych i trzeba je konfigurować za każdym razem kiedy odpala się grę.. Więc jak kupie PL wersję językową i tylko przestawię ją na ENG w Setup wszystko będzie ok ^^?...

Nie nie, zdecydowanie 300 zł to granica z która muszę się wyrobić + jakieś grosze na wysyłkę. Znalazłem sklep internetowy, gdzie można dostać Logitech MOMO za 289 zł + ok. 20zł przesyłka (najchętniej to jakbym się wyrobił z kupnem rfactora i kierownicy w tych 300 zł ^^").

Jestem początkującym grałem tylko parę minut w Trialową wersję rFactora, więc nie chcę jak na razie kupować kosmicznie drogiego sprzętu ;)

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » ndz 26 wrz, 2010 21:38

co do tego momo za 289 w sklepie to mi się wierzyć nie chce bo ta kierownica jest chyba od jakiegoś czasu już nie produkowana...

Tak jak zmienisz po instalacji język na angielski to problemów z ustawieniami nie będzie.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

grzesiek177
Posty: 14
Rejestracja: pn 31 maja, 2010 18:30
Lokalizacja: Stalowa Wola

Post autor: grzesiek177 » ndz 26 wrz, 2010 22:05

Takie coś znalazłem w wyszukiwarce Ceneo.pl
http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=720

A jak to jest z tymi wymaganiami: Rosną po instalacji modów, dodatków czy pozostają stałe?;p

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » ndz 26 wrz, 2010 22:17

w takim razie MOMO.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
jaro738
Posty: 2949
Rejestracja: śr 13 gru, 2006 20:34
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: jaro738 » ndz 26 wrz, 2010 22:42

moj kumpel kupowal DFP nowe w sklepie komputerowym (takim materialnym, nie przez internet) za 330, wiec za tym tez moglbys sie rozgladnac.

wiadomo, ze bardziej odpicowany tor to wieksze wymagania. to samo bardziej szczegolowo wykonany model 3d samochodu

A...
Posty: 27
Rejestracja: sob 15 mar, 2008 02:01

Post autor: A... » pn 27 wrz, 2010 18:46

Tą kierownicę Logitech MOMO wczoraj widziałem w MM w Czeladzi za 279 zł.

Awatar użytkownika
Viper
Posty: 874
Rejestracja: sob 31 maja, 2008 20:49
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Viper » pn 27 wrz, 2010 21:33

MOMO slynie z bardzo slabych pedalow. Rok jazdy i sa do wyrzucenia. Nie polecam w zwiazku z tym.

Awatar użytkownika
yarpen.zirgin
Posty: 4404
Rejestracja: pt 16 lut, 2007 12:46

Post autor: yarpen.zirgin » wt 28 wrz, 2010 08:25

A ja po 4 latach jazdy polecam. Pedały 2 razy czyściłem i jest ok.
KubicoManiak vel Dobro Squad
CHAM squad

Awatar użytkownika
czmiel
Posty: 35
Rejestracja: czw 13 mar, 2008 10:16
Lokalizacja: Pruszkow
Kontakt:

Post autor: czmiel » wt 28 wrz, 2010 19:34

Panowie pomóżcie, wreszcie doczekałem się premiery F1 2010 na konsole PS3, zaraz po pracy poleciałem 20km do media markt, kupiłem grę, doleciałem do domu, zainstalowałem i okazało się, że moja kierownica nie działa z tą grą. Fakt, mam starą kierownicę Logitecha Formula Force GP ale do tej pory z powodzeniem grałem nią w GT5 Prologue na PS3. Czy to możliwe, że F1 2010 nie obsługuje tej kierownicy? Co mam teraz zrobić?? :???:

Awatar użytkownika
czmiel
Posty: 35
Rejestracja: czw 13 mar, 2008 10:16
Lokalizacja: Pruszkow
Kontakt:

Post autor: czmiel » śr 29 wrz, 2010 08:26

Wychodzi na to, że będę musiał kupić chyba nową kierownicę :] Pytanie, jak kieruje się kierownicą DFGT w F1? Chodzi o te 900st obrotu - nijak nie pasuje mi do charakterystyki kierowania bolidem ale jest to chyba jedyna kierownica, którą można jeszcze kupić jako nową i w rozsądnych dla mnie pieniądzach?

Awatar użytkownika
jaro738
Posty: 2949
Rejestracja: śr 13 gru, 2006 20:34
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: jaro738 » śr 29 wrz, 2010 09:01

nikt nie karze używać Ci całego zakresu. W profilerze można wybrać kat skrętu. Zresztą większy kat nie przeszkadza, bo w grze ustawisz sobie większą blokadę skrętu i na nawrotach powinno jeździć się lepiej. Poza tym gdyby coś poszło nie tak i stojąc blisko przodem do ściany wystarczy skręcić do oporu, a przy mniejszym kątcie trzeba używać wstecznego

Awatar użytkownika
czmiel
Posty: 35
Rejestracja: czw 13 mar, 2008 10:16
Lokalizacja: Pruszkow
Kontakt:

Post autor: czmiel » śr 29 wrz, 2010 09:17

To oczywiste, że nie będę wykorzystywał całego zakresu. Gram w F1 na kierownicy od bodajże 2001r. więc wiem o co chodzi ;) natomiast przyzwyczaiłem się do tej blokady, która uniemożliwiała skręcenie koła kierownicy. Czy rozumiem, że taką blokadę można również ustawić w DFGT? Chodzi o to żeby kierownica nie dała się fizycznie wychylić więcej niż np. 200st w jedną stronę?

Awatar użytkownika
yarpen.zirgin
Posty: 4404
Rejestracja: pt 16 lut, 2007 12:46

Post autor: yarpen.zirgin » śr 29 wrz, 2010 09:22

To FFB blokuje większy skręt. Nie wiem jak jest z DFGT, ale na G27 to FFB było dla moich łap niezauważalne.
KubicoManiak vel Dobro Squad
CHAM squad

Awatar użytkownika
czmiel
Posty: 35
Rejestracja: czw 13 mar, 2008 10:16
Lokalizacja: Pruszkow
Kontakt:

Post autor: czmiel » śr 29 wrz, 2010 13:00

Ok. Dzięki za info. Właśnie zamówiłem DFGT - jutro powinna być. Mam nadzieję, że będzie służyła nie gorzej niż mój poprzedni Wingman FFGP (8 lat).

grzesiek177
Posty: 14
Rejestracja: pn 31 maja, 2010 18:30
Lokalizacja: Stalowa Wola

Post autor: grzesiek177 » czw 30 wrz, 2010 19:59

Cześć,
Czytałem parę artykułów na temat Logitech MOMO i często napotykałem na problemy z potencjometrami na pedałach, luzami na kierownicy i co to tego mam pytanie: Czy ktoś z was używa Logitech MOMO i czy komuś trafiły takie usterki ?
Viper - Wysłany: Pon 27 Wrz, 10 21:33 pisze:MOMO slynie z bardzo slabych pedalow. Rok jazdy i sa do wyrzucenia. Nie polecam w zwiazku z tym.
@edit
Tak, zdarzyłem zauważyć te wypowiedź.... ale niżej widnieje post innej osoby gdzie napisano o tym, że pedały w MOMO nie są wcale takie złe, więc nie chce się sugerować 2 wypowiedziami, lecz wziąć pod uwagę kilka..
Ostatnio zmieniony czw 30 wrz, 2010 21:37 przez grzesiek177, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
czmiel
Posty: 35
Rejestracja: czw 13 mar, 2008 10:16
Lokalizacja: Pruszkow
Kontakt:

Post autor: czmiel » pt 01 paź, 2010 08:50

Potwierdzam problem z momo. Kolega kupił ją kilka lat temu i dość szybko padły pedały. Potem kierownica leżała ze dwa lata zepsuta ale w końcu w jakiś sposób ją naprawił.
Co do DFGT - wczoraj przyszła :)
Bardzo przyjemna kierownica. Nie testowałem jeszcze na GT5 ale jeździłem kilka godzin na F1 2010 i muszę powiedzieć, że bardzo przyjemnie leży w rękach, jest solidnie wykonana, płynna i ma sporo możliwości (przycisków). Nie spodziewałem się nawet, że za te pieniądze można kupić tak dobrą kierownicę. Osobiście sądziłem, że będzie gorzej. Uwagi to trochę tempo działające przełączniki biegów w kierownicy ale to może kwestia nowości. Trzeba mocniej i bardziej zdecydowanie je wciskać no i jak już zrobili bajeranckie podświetlenie klaksonu to mogli podświetlić resztę przycisków bo po ciemku ciężko trafić ale ok, czepiam się. Kierownica jest świetna i szczerze można ją polecić bo naprawdę nie jest droga za to co oferuje. Jeśli ktoś korzysta z konsoli będzie dodatkowo zadowolony bo jest do niej dedykowana i posiada wszystkie przyciski jak w padzie. Dziękuję za pomoc w wyborze ;)

Awatar użytkownika
Xcore
Posty: 1648
Rejestracja: pt 23 mar, 2007 15:04
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Xcore » pt 01 paź, 2010 19:11

czmiel pisze:Trzeba mocniej i bardziej zdecydowanie je wciskać no i jak już zrobili bajeranckie podświetlenie klaksonu to mogli podświetlić resztę przycisków bo po ciemku ciężko trafić ale ok, czepiam się.
Pojeździsz sobie troche, zapamiętasz przypisanie klawiszy to nie będziesz sie musiał na nie patrzeć żeby coś wcisnąć ;)
Nie mogę ci pomóc
Jestem Ikskorem :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Symulacje F1”